Sayfa 07

Dış ticarette de ambalaj malın üretildiği ülkede ihracını ve dış pazarlarda rekabet şansını arttıran unsurların en önemlilerinden birisidir. Ambalaj hammaddelerinin (cam, metal, kağıt, plastik, ahşap vb) çeşitliliği ve değişik kombinasyonlarda kullanılabilmeleri nedeniyle ambalaj konusu, gıda üreticisinin, makine yapımcısının ve ambalaj sanayicisinin koordineli bir ekip çalışmasını gerektiren bir uzmanlık dalı haline gelmiştir [1].

03.04. Ambalajdan Beklentiler

Tüketicinin Ambalajdan Beklentileri
1- Ürün satış yerlerinde kolaylıkla tanınabilmelidir.
Ambalajın şekli ve rengi
Arana ürün için tipik olması
Üreticinin belirgin markası (logo)
2- Ambalaj üzerinde ürüne ilişkin bilgiler ve kolay okunabilir olmalıdır.
Miktarı
En az dayanma süresi (raf ömrü, muhafaza süresi)
Fiyatı
3- Şeffaf olmalıdır.
Ürün ambalaj aracılığı ile tanınabilmelidir
4- Kapağı özgün olmalıdır.
Değişmeyen miktar (porsiyon)
Kaliteyi koruyucu ürün muhafaza
Ellenmeye karşı güvence
5- Şekli uygun olmalıdır.
6- Elle kolay tutulabilir, kalımlı (stabil), çarpmalara dayanıklı, kırılmaya karşı güvenli
7- Üst üste düzgün yığın oluşturabilme (satın almada ve evde)
8- Kolay açılıp tekrar kapanabilmelidir.
Özel bir güç ve araç gerektirmeksizin büyük hacimli olanlar tekrar kapatılabilir.
9- Ambalaj malzemesi gerektiği kadar kullanılmalıdır.
Hilesiz olma ve gereğinden fazla kullanılmama.
10- Çevreye uygun olmalıdır.
Tamamen boşaltılabilir
Yıkanıp durulanabilir.
Ambalaj materyalinin kimliğini belirten işaretleme
Tekrar kullanılabilir veya yeniden değerlendirilebilir
Çöp kaplarında az yer kaplama

Ticarette Ambalajdan Beklentiler:
1- Boyutları standartlaştırılmış olmalıdır
Paketlemeye ve yüklenmeye uygun, az yer kaplama
Kolay ve düzgün istiflenebilir
2- Üründe kalite kaybı olmaksızın depolanabilir olmalıdır.
Yüksek nemli koşullarda da
Değişen sıcaklıklarda da
Etkin ve yoğun aydınlık koşullarda da
3- Depoda kolaylıkla ayırt edilebilir niteliklerde olmalıdır. Koli ambalajı da reklam etkili kullanılabilmelidir.
Sergileyici (teşhir edici) olarak
Montajlanabilir tabla, tepsi vb olarak
4- Porsiyon ambalajların fiyatlarını etiketlere basma, işaretleme mümkün olmalıdır.
5- Ürünün özelliklerine uygun doğru ambalajlama yapılmalıdır.
Kalite kaybı olmaması
Fire tehlikesi bulunmaması
Yasal kural ve kısıtlamalara uygun olması
6- Özgünlüğünü güvence altına almalı, korumalıdır.
İçindeki ürüne her hangi bir olumsuz işlem uygulanması olanaksız
Porsiyonda değişiklik yok (ağırlık, nicelik )
7- Geri alma yada geri vermede sorun olmamalıdır.
Üreticini veya Ambalajlayanın Ambalajdan Beklentileri: