Sayfa 13

¨ Taklit Kroft Kağıtlar: Kroft kağıdı kadar dayanıklı olmamakla beraber ucuz olmaları nedeniyle kfoft kağıdı yerine kullanılabilir.
¨ Süfit Kağıdı: Üzerine baskı yapılabilir. Daha çok küçük torba, poşet yapımında etiket olarak ve folyo laminasyonlarında kullanılır.
¨ Parşömen Kağıdı: Parşömen kağıtlar kokusuz, tatsız, yğ ve suya dayanıklı saf selüloz kağıtlardır. Yağlı bisküvi ve diğer unlu mamuller, tereyağı, margarin, peynir, taze ve kızarmış balık, kırmızı ve beyaz ambalajlanmasında geniş ölçüde kullanılır.
¨ Taklit Parşömen Kağıdı: Et, sosis, salam gibi yüksek oranda yağ içeren gıdaların, tereyağı ve margarinlerin ayrıca kokunun muhafazasında da olanak verdiğinden kahve, hazır çorba vb. ve nem geçirmez özelliği olduğundan hem yağ hem su oranı yüksek gıdaların ambalajlanmasında kullanılırlar.
¨ Hutpak Kağıdı: Düşük gramajlı ve dayanıklı bir kağıt olup daha çok meyve ve sebzelerin ambalajlanmasında kullanılır.
¨ Neme Dayanıklı Kağıtlar: Nemli koşullarda uzun süre özelliklerini koruyabildiklerinden özellikle balık ve et ambalajı olarak uygundur.
¨ İpek Kağıtlar: Kolaylıkla bükülebilen ve hava geçirgenliği çok yüksek olan malzemelerdir. Özellikle limon portakal gibi ürünler için sargılık olarak kullanılır.

04.02.02. Kağıt Ambalaj Atıklarının Geri ToplanmasıKağıt atıkların mavi renkli torbalarda biriktirilmeleri gerekmektedir. Bu torbalar, yetkililerce belirtilen zamanlarda dışarıya konulmalı veya mavi renkli kağıt konteynırına atılmalıdır (Şekil 6) [8].

Mavi renkli kağıt konteynırına atılacak maddeler şunlardır:
• Gazete, dergi ve mecmualar
• Defter, kitaplar, kataloglar, prospektüsler
• Kartonlar (katlanarak konulmalıdır)
• Formlar, bilgisayar kağıtları
• Sigara paketlerinin sadece kağıtları
• Plastik içermeyen bisküvi, çikolata, sakız gibi maddelerin sadece kağıtları
• Not kağıtları ve temiz kağıt torbalar.

Mavi renkli kağıt konteynırına atılmaması gereken maddeler de şunlardır:
• Kaplamalı kağıtlar, tetrapak örneğinde olduğu gibi
• Kısmen gümüşlü kağıtla kaplı olan kağıtlar (çikolata kağıdı, v.s.
• Yağ ve su geçirmez kağıtlar (pergament kağıdı, aydınger , v.s.)
• Kirlenmiş kağıtlar (yiyecek bulaşmış, hijyenik kağıt v.b. )
• Karbon kağıdı
• Eski duvar kağıtları
• Plastik veya alüminyum ile kaplanmış kağıtlar
• Plastik emdirilmiş paket zarfları, yollama çantaları v.d.
• Tüm diğer özel kağıtlar (filtre kağıtları, yapıştırma bantları ).
O halde sadece evimizde ve iş yerinde yukarıdaki dört gruba giren kağıtları ayırmak yeterli olacaktır.
• Kağıt kutusu kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar ise şöyle sıralanabilir:
•Evlerde özellikle kağıtları toplayabilecek bir kağıt kutusu bulundurulmalıdır. Bu, ayrımın daha kolay yapılabilmesini sağlayacaktır.
• Kartonlar kağıt kutusuna katlanmış bir biçimde atılmalıdır. Aksi takdirde karton oldukça fazla yer kaplayacaktır.
• Kağıt kutular sürekli kapalı tutulmalıdır. Kutuya yağmur suyu girmemelidir. Çünkü nemli kağıdın geri kazanılması mümkün değildir.
• Kağıtlar kutuya sıkıştırılmamalıdır.

04.02.03.Kağıt Ambalajlarının Geri Dönüşümü
Buruşturulmuş, bükülmüş kutuların ve diğer kağıt ambalaj materyallerinin geri dönüşümünde proses basamakları şunlardır;
• Hamur haline getirme (pulping)
• Yüksek yoğunluklu çözelti ile temizleme
• Kabaca ve ayrıntılı biçimde inceleme
• Santrifüjlü temizleme
• Liflerine ayırma
• Rafinasyon