Sayfa 34

Tablo 6. A.B. aday ülkelerinde ambalaj ve geri kazanım yasalarındaki uyum durumu

05.02.02. Avrupa’da Yapılan Çalışmalar ve Uygulamalar
• Danimarka Avrupa Birliği Hukuk Mahkemesinde:

Çok uzun süredir metal içecek ambalajlarının kullanımını yasaklamış durumda olan Danimarka, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 1999 yılında hukuken mahkemeye verilmişti. Bu uygulamasında ısrar eden Danimarka hakkında 12 Haziran’da, Avrupa Birliği Mahkemesi’nin değerlendirmesini tamamlaması bekleniyor. Bu görüşmede karara varılması beklenen önemli konu “uyum standartları olmadığı halde Avrupa Birliği Direktifinin temel gereksinimlerinin nereye kadar yasal olarak zorlanabileceği” konusu. Ayrıca LCA (Yasam Döngüsü Analizi) yönteminin yasa oluşturmada ne kadar geçerli bir yol olduğu da tartışılacak. Danimarka ile ilgili bu hukuki dava tüm ambalaj ve ambalaj atıkları ile ilgili tartışmalara önemli boyutlar getirecektir [1].

• Ambalaj Direktifinin Revizyonu İçin Takvim Oluşuyor:
1994 yılında yayınlanan Ambalaj direktifi ile ilgili hedeflerin yeniden oluşması yalnızca hedefleri içerecek.

Bu hedeflerde en düşük geri dönüşüm oranı daha önce % 15 olarak belirlenmiş. Yeni tasarı da muhtemelen en düşük geri dönüşüm hedefinin değişmesi, bunun yanında da her ambalaj malzemesi türü için ayrı hedeflerin öngörülmesi bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu 1999 yılında tamamlanan danışmanlık raporu doğrultusunda 2006 yılı geri kazanım hedefleri: cam için %75, kağıt ve karton için % 65, metal için % 55 ve plastik için % 20 olarak yeni hedefleri öngörüyor [1].

• Batı Avrupa’da Plastik Üretimi ile Geri Kazanımı Aynı Hızda İlerliyor:

TN Sofres Consulting tarafından Avrupa Plastik Üreticileri Birliği adına yayınlanan raporda Bati Avrupa’da plastik üretiminin % 5.4 artarak 33.575 m. tona çıktığı ve bu miktarın 32.347 milyon ton orijinal plastik ham maddeden 1.18 milyon tonunun ise geri kazanılmış plastikten oluştuğu rapor ediliyor. Bu üretimin % 402’ini ise ambalaj maddeleri oluşturuyor [1].

Bu rapora göre, Bati Avrupa’da enerji veya maddesel geri kazanım olarak değerlendirilen plastik miktarı % 3.5 arttı. 1999 yılında 5.8 m ton olan plastik geri kazanım miktarı 6 m ton un üzerine çıktı. Diğer bakış ile ambalaja yönelik geri kazanım oranı % 30 dan % 32’e çıkmıştır.

05.02.03. Ambalaj ve Ambalajlı Atık Hakkında Avrupa Parlamentosu ve Konsey Yönergesi
94/62/Ec, 20.12.1994

Direktif, bir taraftan üye ülkeler ve 3. ülkelerin çevresel etkilerini önlemek veya azaltmak böylece çevreyi korumak ve diğer taraftan topluluktaki anlaşmazlıkları belli bir değerde tutmak için, ambalajlama ve ambalajlı atıklarla ilgili ülkesel kanunları düzenlemeyi amaçlamaktadır [1].

Direktifteki maddeler öncelikle ambalajlı atık üretimini önlemeyi, ambalajlama tekrar kullanımı, geri dönüşüm ve geri kazanımı böylece bu tür atıkların oluşumunu azaltmayı hedeflemektedir [1].